February 2019

Van slecht slapen word je dikker

Van slecht slapen word je dikker

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor je gezondheid, want tijdens de slaap komt het lichaam tot rust en krijgt het de gelegenheid zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Mensen die niet goed in slaap kunnen komen of slecht doorslapen kunnen als dit regelmatig gebeurt last krijgen van allerlei klachten, zoals een zwak immuunsysteem, een langzamere wondheling, een verminderde aanmaak van groeihormoon en concentratie- en geheugenstoornissen.

screen-bed

Een verstoorde nachtrust kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende factoren, zoals stress, een ongezond voedingspatroon, teveel koffie of alcoholische dranken en te weinig lichaamsbeweging.

Een belangrijke oorzaak die echter vaak over het hoofd wordt gezien is het tot laat in de avond kijken naar een televisie, beeldscherm van de computer of tablet. Zelfs nog even je telefoon checken nadat je in bed bent gestapt kan ervoor zorgen dat je een gezonde nachtrust voor die nacht wel kunt vergeten.

Het felle licht en de straling van je telefoonscherm zorgen er namelijk voor dat je hersenen het signaal krijgen dat het nog geen nacht is, met als gevolg dat je lichaam geen melatonine aanmaakt, het hormoon dat nodig is om slaperig te worden.

Als je vervolgens niet in slaap kunt komen en uiteindelijk maar 5 of 6 uur geslapen hebt is dat genoeg tijd om de actieve neuronen te laten rusten, maar de gliacellen, die in het zenuwstelsel voorkomen en de afvalstoffen van de neuronen opruimen, krijgen niet voldoende tijd om hun werk te doen, met als gevolg dat deze afvalstoffen achterblijven in het lichaam.

Dit is ook de reden waarom mensen die te weinig geslapen hebben de dag erna vaak prikkelbaar zijn, geheugen- en concentratiestoornissen hebben en moeite hebben met beslissingen nemen.

En dat is niet het enige, ook je insulineproductie wordt erdoor in de war geschopt, waardoor je stofwisseling wordt verstoord en je sneller aankomt.

Wil je vermageren ? Zet dat scherm dan uit en doe nog even iets anders voor je gaat slapen, en vooral, grijp niet meteen naar je telefoon of iPad wanneer je niet meteen in slaap valt. Misschien tijd om toch eens aan dat boek te beginnen ?
En euh … wat lichamelijke bedinspanning kan ook nooit kwaad WinkingWaarom gebruik ik nooit olijfolie om te bakken ?

Waarom gebruik ik nooit olijfolie om te bakken ?

Olijfolie is een bron van goede vetten, dat staat buiten kijf. Ze bevat vitamine E en vitamine K, zit boordevol antioxidanten en bevat dan ook nog eens de "goede vetten", Omega 3 en Omega 6 (goede vetten zijn vetten die onze 'slechte cholesterol' doen dalen).

olive-oil-968657_1280

Maar heb je ooit al gehoord van "Transvetten" ? Transvetten zijn aan de basis onverzadigde vetten (dus goede vetten) die door foute bewerking (te lang verwarmen op te hete temperatuur) slechte vetten worden en zo hetzelfde effect krijgen als slechte 'verzadigde' vetten. M.a.w. ze doen de slechte cholesterol in ons bloed stijgen en hebben dus een negatieve invloed op hart- en vaatziekten.

Olijfolie bereikt al een te hoge temperatuur vanaf 70° - 80° (elke soort, zowel de extra vièrge als de geraffineerde !!).

Elke bereiding in de oven of op het vuur die dus boven deze temperatuur gebeurt - en zeg nu zelf, dat zijn quasi alle bereidingen - maken van onze lekkere olijfolie dus een slechte olie.

Daarom gebruik ik voor mijn bereidingen steevast een andere plantaardige olie die wel mag gebruikt worden op hogere temperatuur, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie, avocado-olie, &hellipWinking.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je olijfolie niet mag gebruiken.
Integendeel ! De smaak is immers heel lekker en gezond.

Maar werk je ovenschotel af met een scheutje olijfolie nadat je hem uit de oven haalt. Of giet nog een eetlepel olijfolie over je gerecht nadat je het van de pan hebt gehaald, of voeg het toe op het einde van de bereiding, wanneer je nog even omroert en dan alles van het vuur haalt, zodat de olie geen tijd krijgt om te verhitten.

En uiteraard is ze ook een topper in alle koude bereidingen.

Genieten dus, maar op een gezonde manier !

Zalm met verse pesto en groentjes

RECEPT VAN DE WEEK : Zalm met verse pesto en groentjes

Screenshot 2019-02-22 at 08.59.03


10 minuten voorbereiding
20 minuten kooktijd
4 porties
496 kcal per portie
35,1 gr eiwitten
7,1 gr koolhydraten
34,8 gr vetten (waarvan 5,9 verzadigd)

Ingrediënten
4 moten zalm
100 g kerstomaten
200 g snijbonen
4 eetlepels zonnebloemolie

Voor de pesto
:
100 g pijnboompitten
een handvol verse basilicum
60g parmesan
1 teentje knoflook (of een ui als je liever geen lookgeur hebt Winking)
4 eetlepels zonnebloemolie om het voldoende smeuïg te maken (of een andere olie die voor hoge temperatuur mag gebruikt worden)

Pesto bereiding :

Mix de parmesan tot hij heel fijn is, voeg de andere ingrediënten toe en mix opnieuw. Vul aan met olie tot je een smeuïge maar toch nog vaste brij krijgt die je kan smeren maar die niet van de vis loopt (kijk naar de foto om een idee te hebben van de consistentie).
Kruid af met wat zout en peper naar eigen smaak.


Zalm :

1. Knip de uiteindjes van de princessebonen en knip ze nog eens in twee.
Leg ze onderaan in een ovenschotel

2. Leg de moten zalm op de boontjes

3. Smeer de moten zalm in met de pesto

4. Halveer de kerstomaatjes en leg ze bovenop de moten zalm zodat alles goed bedekt is

5. Doe de zonnebloemolie over de schotel

6. Werk nog af met zeezout en peper

7. De oven in op 180° (voorverwarmd), 20 minuten.

8. Je kan hier eventueel wat pasta bij serveren of een aardappeltje, maar deze maaltijd vult heerlijk lekker zonder de extra koolhydraten

Smakelijk !